Friday, October 5, 2012

Как да си направим дезодорант у дома

 Как да си направим дезодорант у дома? Звучи като непосилна задача, но ако използвате стик дезодорант, за да предотвратите изпотяване и неприятна миризма, тази рецепта е за вас.

 Необходимите продукти са:
  • 100гр.  кокосово масло
  • 100 гр. масло от шеа
  • 100 гр. пчелен восък
  • 100 гр козметична глина или царевично нишесте
  • 1 с.л. течен витамин Е
  • 3 с.л. сода бикарбонат
  • 20 капки етерично масло по избор
  Ако не можете да намерите кокосово масло или масло от шеа, може да използвате какаово масло или бадемово масло. Ние предпочитаме кокосовото масло , защото то не само подхранва кожата , но е и антибактериално. Както всички знаем, бактериите са основните виновници за неприятната миризма при изпотяването и предотвратяването на тяхното развитие е основен начин да предотвратим миризмите.  По тази причина използваме и содата бикарбонат. Ако имате чувствителна кожа пропуснете содата и я заменете със същото количество пробиотици на прах ( отворени 2-3 капсули). Пробиотиците балансират бактериалната среда и предотвратяват неприятната миризма.
  Козметичната глина/нишестето помага да се създаде бариера ,която да абсорбира влагата и ще ви помогне да избегнете неприятните мокри петна по дрехите.
  Добавеният витамин Е не само омекотява кожата, но е и един вид естествен консервант, което ще удължи срокът на годност на приготвения от вас продукт.
  Пропуснете етеричните масла , ако искате дезодоранта да няма миризма ( освен лекото ухание от маслата и восъка). Или просто добавете етерично малсо от чаено дърво, ако искате да подсилите антибактериалната сила на дезодоранта без да добавяте силен аромат. Аз лично обичам да добавя етерични масла от лавандула или розмарин. Етерично масло от пачули също е популярен избор, тъй като много добре маскира всякакви неприятни миризми. То обаче е много специфично като аромат и не всички хора го харесват. Екпериментирайте. Ако искате по "летни" аромати, добавете етерични масла от роза или жасмин. Възможностите са ограничени само от въображението ви.

 А сега ето и инструкциите за направата на самия дезодорант:
  1. На водна баня разтопете маслата и восъка. След като заври водата , намалете котлона. Използвайте по ниска температура ,която само да разтопи маслата , без да ги нагрее до степен, в която ще бъдат унищожени полезните ензими в тях.
  2.  След като разтопите маслата, отмахнете ги от котлона и добавете глината, содата и течния витамин Е. 
  3. Оставете сместа да поизстине още няколко минутки преди да добавите етеричните масла и пробиотиците.
  4. Когато сместа достигне консистенция на гъст крем е време да я изсипете във формички по ваш избор. Чудесно е ако можете да намерите празни флакони за стик дезодоранти. Ако не, използвайте формички за кексчета (мъфини), картонените ролки от тоалетна хартия, или просто разстелете в квадратна тавичка, покрита със оризова хартия или хартия за печене и нарежете блокчета като изстине.
  5. И най-важното, забавлявайте се и експериментирайте!
Рецептата е за доста голямо количество, така че ако искате намалете на половина . По този начин можете да направите модификаций , ако има нужда.

  Приятно експериментиране!

No comments:

Post a Comment