Wednesday, October 10, 2012

Билколечение за деца/бебета

  Днес исках да поговорим за безопасността на билколечението и използването на билкови лекове за деца. Билките често са пренебрегвани в нашето общество и има толкова различни мнения, че понякога е невъзможно да пресеем полезната информация. Най-често мненията се разделят на два лагера- билките са безполезни (т.е. не достатъчно силно лекарство) и билките са токсични. На кого да вярваме?
 Истината е , че и двете становища са донякъде верни. За съжаление има случаи в които съвременната медицина е необходима. Билколечението е чудесен начин да се преборим с настинки, стомашни проблеми, и други обичайни детски болести. В нашето семейство често разчитаме на билкови лекове да ни помогнат да предотвратим развитието на по-сериозни болести. Никога не изчаквайте симптомите да се развият напълно преди да започнете лечение. Наскоро моят малък палавник се върна от градината със запушено носле и нещастен , че не може да диша нормално. Още същия ден започнахме да му даваме тинктура от ехинацея и прекъснахме настинката.
 Много е важно да не забравяме, че детският метаболизъм е доста по-бърз от нашия,което им помага по-бързо да се възстатновят , но и по-бързо да развият болестта. Затова е важно да наблюдаваме децата си и при първите симптоми да дадем необходимото билково лечение.Най-доброто лечение,което може да използваме при децата е да подсилим имунната им система, особено когато те са все още малки и не са я изградили напълно. Билколечението подпомага естествените реакции на организма без да нарушава или пренебрегва естествените защитни реакции - температура, обриви, т.н. Хммм... ето откъде идва мнението , че билките са безполезни. Но нека направим разлика между самата болест и симптомите, които се проявяват. Например,температурата е "най-старшният" симптом според повечето майки и много често децата са принудени да приемат токсични лекарства и антибиотици, които смъкват температурата , но и отслабват иммуната система, и започват един омагьосан кръг на болнавост и още лекарства. За мен температурата е признак, че имунната система работи правилно . Аз никога не се опитвам да смъкна температура , която е под 38 градуса. Не забравяйте , че телесната температура на децата е естествено по-висока и затова треска с 38 градуса не им се отразява по същия начин като на възрастните. Когато смъкнем температурата, прекъсваме естествената защита на организма и даваме възможност на вирусите да се развият.
  Разбира се, има случаи, в които е необходимо да заведете детето си на лекар, например:
  • Ако детето има треска по висока от 38 градуса и изглежда отпуснато,летаргично. 
  • Ако детето има по-ниска треска, но продължаваща няколко дни ( това може да е признак на бактериална  инфекция или по-сериозно възпаление в тялото)
  • Ако детето се оплаква от схванат врат и главоболие и не може да докосне брадичката си до гърдите. Това е често признак на развиващ се менингит и изисква спешна докторска намеса.
  • Ако детето се задушава или се е задавило с малък предмет.
  • Ако детето проявява алергична реакция към ухапвания от насекоми или хранителен продукт ( дори към някой билки).
  • Ако детето има трета степен изгаряния или дълбоки рани по тялото и крайниците.
Т.е. не пренебрегвайте модерната медицина ,когато детето ви има нужда от помощ, но и не подценявайте силата на билките да предотвратят ситуации , в които може да имате нужда от медицинска помощ. Ежедневните болежки са напълно предотвратими и всичко ,което ви е необходимо можете да намерите сред природата или в билковата аптека ( ако живеете в голям град).
  Искам само да споделя и няколко мисли относно безопасността на билките при употребата им за лечение на деца/бебета. Повечето билки ,които използваме днес , са познати от хиляди години и в по голямата част от нашата история са били единственото средство за борба с болестите. Съществуват билки,които са токсични , но те са добре описани и познати. Един от най-добрите източници на информация са работещите в билковите аптеки. Питайте, те ще ви помогнат с удоволствие. Хората,които се занимават с билкарство обичат да споделят знанието си.
  Купувайте билки, а не екстракти . ако купувате капсули и таблетки, питайте дали съдържат цялата билка. Често, фармацевтичните компании, извличат определена съставка от билката, което може да я направи токсична за малки деца. Билките, в своята цялост , съдържат ензими, минерали, витамини, които подпомагат на тялото ви да усвои медицинските свойства на билката.
 При лечението на деца и бебета започнете с малки дози от билката , за да видите дали ще има някаква алергична реакция.Изчакайте няколко часа. Ако всичко е наред можете да давате цялата доза.
  Ако ще използвате билките във формата на чай, давайте по една-две чаени лъжички на всеки час при деца под две години. За децата над 1 година може да добавите мед. Децата над две години могат да поемат по цяла чашка чай на няколко часа.
 Аз често използвам тинктури при лечението на моето малко момче, защото те ми дават възможност да му дам по-концентрирана доза три пъти на ден, вместо на всеки час. За бебета до 6 месеца, дозата е обикновено 0.25мл или една четвърт капкометър. След шестия месец може да увеличите дозата  на 0.5 мл , и след една година - на 1 мл ( цял капкомер). Тинктурите за деца обикновено са направени с растителен глицерин и не съдържат алкохол.
  Билките могат да се използват и във водата за баня, като промивки или да се налагат като лапи.
   Билколечението за деца и бебета е необятна тема, множество книги са изписани с множество рецепти.  В следващият блог ще се опитам да ви разкажа за някой от любимите ми рецепти,които са неотменна част от домашната ни аптечка.
 Бъдете здрави и усмихнати! И не преставайте да вярвате в силата на природата да лекува собствените си творения!
 

No comments:

Post a Comment