Friday, October 12, 2012

Билкови лекове за деца - продължение и няколко рецепти

Днес исках да поговорим още малко за билколечението при децата и бебетата. Ще ви покажа някой от специфичните продукти, които използваме у дома, когато трябва да се преборим с някоя болест.

  • Настинки и Грипни заболявания
 Онзи ден , нашият двегодишен син, се прибра от градината със подсмърчащо носле и много нещастен, че не  може да диша нормално. Първото нещо ,което направих , за да предотвратя настинката да се развие в нещо по страшно, беше да му дам тинктура от ехинацея. Ехинацеята стимулира образуването на левкоцити, или така наречените бели кръвни телца. По този начин тя стимулира имунната система, тъй като белите кръвни телца намират и унищожават лошите вируси и бактерии в тялото. Няма по-лесен начин да предотвратим развитието на настинката или грипа от това да подсилим имунната система.
  Ако намерите готова тинктура от ехинацея, проверете дали е направена с алкохол или растителен глицерин. Растителният глицерин е подходящ за деца .


  Аз лично предпочитам сама да си направя тинктурата, тъй като по този начин мога да регулирам качеството на продукта, а и цената. Ето как може и вие да си направите тази тинктура у дома:
  Напълнете бурканче със завиваща се капачка до половината с желаната от вас билка (в случая ехинацея, но може да следвате тези инструкции и за други билки). Към билките добавете 1:1 разтвор на растителен глицерин и вода. Аз използвам еднолитров буркан за целта, което отнема чаша и половина вода и толкова от растителния глицерин. Затворете бурканчето и разклатете добре да се размеси течността с билките. Добавете още глицерин ,ако има нужда да допълните бурканчето.Дръжте тинктурата на тъмно и хладно за около 6 седмици. За да има ефект тя трябва да престои поне две седмици.

  • Лекове за кашлица
Любимото ми лекарство за кашлица е сироп от бъз. Толкова е лесен да се приготви и децата много обичат да го пият. Към половин чаша от изсушенитe плодчета на бъзовия храст прибавете 3 чаши вода. Сложете на котлона и, като заври, намалете котлона и оставете да покъкри около 30 до 45 минути. Отмахнете от котлона.Намачкайте плодчетата и прецедете през ситна цедка. Добавете 1 чаша мед и сиропът е готов. Аз обичам да държа готовия сироп в хладилника, тъй като се желира и става много вкусен. За моето малко момче го оставям да достигне стайна температура.



  Плодчетата на бъзовия храст са и чудесна добавка към билков чай, когато имате температура, тъй като предизвикват изпотяване и по този начин смъкват температурата.
  • Висока температура
Всички знаем добре изпитаното средство за смъкване на температурата при децата с разтвор от оцет и вода. Но има и няколко други метода, който са полезни при по-висока температура. 
 Билковите бани са чудесен метод за лечение на по малки деца и бебета. Просто прибавете малко бял равнец или джинджифил към водата в коритото ( или ако имате вана, направо във ваната) и оставете детето да постои във водата с билките. Споменатите две билки ще предизвикат потене и ще смъкнат температурата. Но не забравяйте и да давате на детето вода или чайче, дори и докато е във ваната, за да не се дехидратира. След ваната го облечете и завийте хубаво,за да се изпоти,
  • Ушна инфекция
Ушните инфекций са коварни, защото могат да се появят от нищото. Течност се събира в ушния канал и като се задържи там създава самата инфекция.
 Много е важно да запомним , че ушните инфекции са лесно предотвратими, и в същото време са много упорити и доста често лекарите са принудени да изпишат антибиотици, за да се преборят с тях. Ето няколко начина да предотвратите ушните инфекции:
  1. Никога не оставяйте бебето си да заспи докато пие мляко от бутилка. Знам , че това е чудесен начин успокоите и приспите едно малко дете , но е изключително вредно за зъбките(дори и още да не са изникнали) и предразполага към ушни инфекции, тъй като биберонът продължава да тече и след като бебето спре да смуче. Задържащата се в гърлото течност лесно може да се събере и в ушните каналчета и да създаде проблеми. 
  2. Третирайте запушен нос и други проблеми със синусите възмойно най-скоро. Синусите , гърлото и ушните канали са свързани и пренебрегването на обикновена хрема при децата може да се превърне в голям проблем. Аз лично използвам евкалиптово масло, което добавям към водата в нашият овлажнител за въздух. Евкалипта отваря дихателните пътища и синусите. При по големите деца и възрастни можете да правите инхалации, но евкалиптовото масло е доста силно и малки деца не бива пряко да го вдишват.
  3. Ако детето ви страда от чести възпаления на синусите , или ушните каналчета, отстранете всички млечни продукти. Прясното мляко спомага за формирането на слуз в тялото, което създава множество стомашни проблеми, и проблеми с дихателните пътища и синусите. Нашето малко синче имаше доста проблеми с това и щом премахнахме млякото всичо се оправи. Сега му разрешаваме прясно мляко само 2-3 пъти в седмицата. За щастие при нас има голям избор на различни млечни алтернативи, като бадемово и кокосово мляко.
Ако все пак не успеете да предотвратите ушна инфекция, най-доброто средство за лечение у дома е чесновото масло. То се приготвя невероятно лесно. В малко бурканче счукайте няколко скелидки чесън и към тях добавете зехтин, колкото да ги покрие. Затворете бурканчето и го оставете 3 дни, след което прецедете зехтина. Готово! Използвайте го като капки в ушичките. По същия начин можете и да си направите и масло от лопен. Аз обичам да комбинирам двете масла, защото лопена помага за болка и за разнасянето на подути възли и жлези,като следствие на възпалението.   Използвайте двете масла като капки и маслото от лопен за външен масаж около ушичките и гърлото.



Това са някой от билковите лекове за деца, които винаги имам под ръка. Някой от тях отнемат време и подготовка, затова аз обичам да се заредя преди зимата и сезона на настинките. Надявам се поне част от тази информация да ви е полезна.
 Бъдете здрави и усмихнати!

No comments:

Post a Comment