Monday, September 24, 2012

В подготовка за зимата ...

Здравейте!
 Вече е почти краят на септември и зимата все повече приближава. В Колорадо (в Щатите), където избрахме да отгледаме нашето малко момче, на 2400м надморска височина, вечерите започнаха да стават все по-студени и температурата често варира между 0 и 20 градуса в рамките на едно денонощие. Това за мен означава , че "сезонът на вирусите" наближава  и е време да подновим някой от съставките в домашната ни билкова аптечка.
   Днес ще ви покажа някой от нещата, които винаги имам под ръка,за да можем да подсилим имунната система на малки и големи,когато е необходимо, или да се преборим с настинките и грипа още в начален стадии, и да избегнем лекарствата.
   Един от лековете,които винаги имаме вкъщи е тинктурата от Ехинацея. Ехинацеята подсилва имунната система и ще спре всяка настинка, ако започнете да я взимате достатъчно рано. Най-добре е още в първите 24 часа, в които усетите , че се разболявате. При децата е по трудно, защото когато са малки , те не винаги могат да ви кажат , когато не се чувстват добре. Ако не успеете да хванете настинката в началната й фаза, ехинацеята ще помогне по-бързо да я преодолеете. Преди да настъпи зимния сезон,аз винаги правя една доза тинктура от ехинацея в растителен глицерин. Предпочитам тинктурата пред чая, защото количеството ,което е необходимо, за да има билката ефект, е значително по-малко. Повечето тинктури разчитат на алкохол за извличането на медицинските качества на растението. Аз използвам растителен глицерин , който е безопасен за деца , а и подслажда самата тинктура. Моят син е на година и половина и сам идва и ми носи тинктурата, толкова му харесва да я пие.
   Тази година реших да направя и тинктура, която да ни помогне със стомашните проблеми. Всички майки знаят , че е невъзможно децата в яслите да не си разменят вирусчета и бактерии. Миналата година на няколко пъти се сблъскахме със стомашен вирус, който може да бъде опасен за мъниците. Така и не успях да убедя едногодишното си момченце, че трябва да пие повече течности, защото разтройството и повръщането го обезводняват. ;) Тази година сме подготвени с чудесна тинктура от лайка, мента и семена от копър.  Тя е чудесен лек и за колики и спокойно може да се дава на малки бебенца, просто в по-малко количество.
   Друга неотменна част от нашата билкова аптечка е етерично масло от евкалипт. Евкалиптът е чудесен лек ,когато имате запушени синуси или трудности при дишането. Аз обикновено капвам няколко капки в овлажнителя за въздух, който държим в спалните, и всички спим спокойно, без да използваме капки за нос или други лекарства.  За по-големи деца и за възрастни може да използвате евкалиптовото масло под душа. Горещата вода и парата подсилват ефекта, като един вид сауна. Наскоро намерих чудесна рецепта за таблетки, които могат да се слагат под душа и при бавното топене се освобождават маслата.Много е просто - към една чаша сода бикарбонат прибавете достатъчно вода да стане на гъста каша, разсипете във формички за кексчета (мъфини) , около един сантиметър дебелина;оставете ги да изсъхнат през нощта или ги сложете във фурната на 180 градуса за около 20 минутки;когато изстинат капнете по 10-15 капки етерично масло. Дръжте ги в добре запечатана кутийка или торбичка. Когато имате нужда, сложете една таблетка под душа , тя бавно ще се разтвори и маслата ще се изпарят. Този метод може да ползвате и с други етерични масла - лавандула за релаксация или розмарин за главоболие.
   Това са няколко от основните неща,които винаги присъстват в нашата билкова аптечка. Разбира се, понякога няма нищо по лечебно от чаша ароматен билков чай с мед.
  Надявам се , че поне част от този пост ще бъде полезен и се надявам след време да споделите с мен някой от вашите изпитани "бабини" рецепти.
  Бъдете здрави и усмихнати!

No comments:

Post a Comment